علاقه وافر مردم به نوشیدنیهای انرژیزا و کافئیندار مانند قهوه از صدههای گذشته در سراسر دنیا رواج داشته است. همین امر نیز موجب شده تا امروزه انواع مختلفی از دستگاه اسپرسو ساز صنعتی و خانگی در ابعاد کوچک و بزرگ به منظور استفاده در کافی شاپ، رستوران، هتل، خانه و ادارهجات طراحی شوند. البته نمونههای اولیه از این قهوه ساز، ابتدا به منظور تهیه نوشیدنی سنتی ایتالیا یعنی قهوه اسپرسو ساخته شد. پس از آن به علت محبوبیت این نوع از قهوه در سایر کشورها، مدلهایی از انواع اسپرسو ساز صنعتی ساخته و روانه بازار شد تا پاسخگوی سیر عظیم تقاضای افراد باشد.
این محبوبیت به قدری گسترده شد که در حال حاضر شاهد سبکهای مختلفی از کافه زنجیرهای چون استارباکس، McCafe، گلوریا جینز و… برای عرضه روزانه بهترین قهوه اسپرسو به هزاران مشتری هستیم. بنابراین اگر شما هم خواهان راهاندازی یک کافه، رستوران یا هتل هستید، پیشنهاد ما تهیه یک دستگاه اسپرسو ساز صنعتی حرفهای است. همچنین چنانچه قیمت اسپرسو ساز صنعتی شرکت شما را تحت فشار نمیگذارد، خرید یکی از مدلهای اتومات و ساده این دستگاه، به هوشیاری و بازدهی کارمندانتان کمک خواهد کرد!
دستگاه اسپرسو ساز صنعتی چیست؟
همان طور که اشاره کردیم، اسپرسو یک نوشیدنی سنتی ایتالیایی است که محصول نهایی آن با اصطلاح شات شناخته شده و حاصل عبور آب در حال جوش و تحت فشار از میان دانههای آسیاب شده قهوه خواهد بود. اما این فرایند تنها ارائه کننده یک محصول نبوده و بر پایه اسپرسو، انواع مختلف دیگری از نوشیدنی همچون کاپوچینو، کافه لاته، موکا، امریکانو، ماکیاتو، ریسترتو و… نیز ساخته میشوند. در نتیجه برای در اختیار داشتن یک منو تمام عیار در بخش نوشیدنیهای گرم کافه خود، قطعاً نیازمند خرید دستگاه اسپرسو ساز صنعتی خواهید بود.
جالب است بدانید که اصطلاح محاورهای فرایند تولید اسپرسو، “کشیدن یک شات” است؛ چرا که در دستگاههای قدیمیتر و دستی، باریستا ملزم به کشیدن یک اهرم بلند برای تولید یک شات اسپرسو بود. امروزه اما مدلهای دیگری از انواع اسپرسو ساز صنعتی طراحی شدهاند که زحمت تولید این نوشیدنی را به حداقل برساند. هرچند که بسیاری از معیارها همچنان مانند گذشته بوده و عموماً به منظور تهیه یک شات اسپرسو 30 میلی لیتری باید یک سبد فیلتر را با 7 تا 10 گرم قهوه آسیاب شده پر کنند. همچنین 12 تا 18 گرم قهوه نیاز است تا دو شات 60 میلی لیتری اسپرسو تهیه شود.
اگر چندان در قید و بند قیمت دستگاه اسپرسو ساز صنعتی نباشید و یک محصول مرغوب و با کیفیت را خریده باشید با پیادهسازی تنظیمات استاندارد، عطر و طعمی به یاد ماندنی ساخته خواهد شد. در حقیقت با استفاده از چنین اسپرسوسازی، یک نوشیدنی غلیظ تقریباً شربتی تولید میشود، زیرا روغنهای موجود در قهوه آسیاب شده را استخراج و امولسیون میکند. به این ترتیب برای تهیه دو شات ایدهآل اسپرسو باید از زمانی که پمپ دستگاه برای اولین بار روشن میشود، بین 25 تا 30 ثانیه طول بکشد.
معرفی انواع اسپرسو ساز صنعتی
طبیعی است که هر کسبوکاری بسته به میزان بودجه، انتظارات، حجم سفارشها و مهارت خود نیازمند مدل خاصی از دستگاه اسپرسو ساز صنعتی باشد. در واقع تولید کنندگان این دستگاه نیز با چنین دیدگاهی شکلهایی گوناگونی را ساختهاند تا پاسخگوی نیاز کسبوکار شما باشد. از همین روی امروزه چهار مدل اصلی اسپرسوساز صنعتی به شرح زیر قابل خرید است:
- اسپرسو ساز دستی/اهرمی
- اسپرسو ساز نیمه اتوماتیک
- اسپرسو ساز اتوماتیک/حجمی
- اسپرسو ساز فول اتوماتیک /(Bean-to-Cup)
همان طور که میدانید هر یک از مدلهای بالا ابعاد و کاراییهای مخصوص به خود را دارند که باید با توجه به مهارت کارکنان همچنین فضای کافه یا هتل شما انتخاب شود. بنابراین ما پیشنهاد میکنیم که اگر یک کافه متمرکز بر انواع قهوه همراه با یک باریستا بسیار ماهر دارید، یکی از انواع اسپرسو ساز صنعتی دستی را انتخاب کنید. اما چنانچه باریستا شما بخواهد کنترل نسبی بر روی فرایند تولید نوشیدنی داشته و در عین حال سرعت عمل خوبی را در اختیار داشته باشید، مدلهای نیمه اتومات و حجمی مناسب است.
در نهایت برای پوشش دادن تعداد زیادی از مشتریان در یک کافی شاپ شلوغ که همواره خواهان نوشیدنی با کیفیت ثابت هستند، احتمالاً یک اسپرسو ساز تمام اتومات بهترین گزینه خواهد بود. البته به علت قیمت دستگاه اسپرسو ساز صنعتی تمام اتومات در شروع کار، ممکن است کسب و کار شما تحت فشار قرار بگیرد اما در طولانی مدت بازدهی بهتری دارد. چرا که علاوه بر سرعت عمل بالا و ارائه کیفیت ثابت نوشیدنی، نیاز به آموزش طولانی مدت نداشته و نیازمند یک باریستا متخصص و بسیار ماهر نیستید.
ویژگیهای دستگاه اسپرسو ساز و آشنایی با اصطلاحات آن
برای آشنایی با نحوه عملکرد یک دستگاه اسپرسو ساز صنعتی، لازم است بدانید که در زمان شروع فرایند تولید قهوه، آب تحت فشار از طریق قهوه آسیاب شده در پورتا فیلتر به داخل سر گروپ وارد میشود. حال چنانچه این آب خیلی سرد باشد، طعم قهوه به ترشی نزدیک شده و اگر خیلی داغ باشد، طعم قهوه تلخ میشود. بنابراین یک دستگاه اسپرسوساز با کیفیت خوب باید دمای آب را به گونهای کنترل کند که برای تهیه قهوه اسپرسوی عالی ایده آل باشد.
همچنین میتوان با تغییر میزان اندازه دانههای آسیاب شده، از فشار استفاده شده برای کوبیدن قهوه یا فشار پمپ برای کنترل زمان استخراج یک اسپرسو لذیذ کمک گرفت. از سوی دیگر فرودر و بخار شیر بخشهایی هستند که برای تولید یک اسپرسو مبتنی بر شیر مانند لاته و کاپوچینو عمل میکنند. به این ترتیب همان طور که انتظار میرود نسبت به انواع اسپرسو ساز صنعتی، قسمتهایی در این دستگاه تعیین شده که به منظور تهیه بهترین قهوه باید با آن آشنا شوید.
فرودر (FROOTHER)
آنچه که یک اسپرسوساز را کاربردی میکند، بخش کف کننده شیر متصل به آن است. در واقع بسیاری از نوشیدنیهای امروزی چون ماکیاتو و لاته که از محبوبیت بالایی نیز برخوردارند نیازمند حضور شیر به صورت فوم یا کف هستند. به همین دلیل فرودر ساخته شده تا با فشار تولید شده از آب گرم، شیر را بدون اضافه شدن آب به آن تبدیل به کف و شیر بخارپز شده کند.
شیر بخار (STEAM VALVE)
معمولاً بخش سازنده کف شیر از طریق یک دریچه بخار که در پایه میله قرار گرفته قابلیت خاموش و روشن شدن دارد. در حقیقت مدلهای سنتی و قدیمیتر از یک سوپاپ ساده برخوردار بودند که به کمک یک چرخنده کنترل میشد. اما در دستگاههای امروزی این طراحی کنار گذاشته شده و در عوض تنها از یک سوئیچ بخار یا ماشه استفاده میکنند که با فشار به عقب یا جلو، خاموش و روشن خواهد شد.
مخزن آب (WATER TANK)
اگر آب ندارید، عملاً اسپرسو ندارید! به همین دلیل صرف نظر از قیمت اسپرسو ساز صنعتی و آپشنهای آن، تمامی این دستگاهها باید راهی برای تأمین آب لازم جهت دم کردن و بخار دادن داشته باشند. اغلب دستگاههای موجود در بازار از یک مخزن آب برخوردارند که نحوه پر شدن آن گاهی متفاوت است. در حقیقت برخی از مدلها به صورت خودکار به اتصالات لوله کشی آب متصل شده و آب مورد نیاز خود را تأمین میکنند، اما برخی از آنها نیازمند فعالیت دستی هستند.
فیلتر آب (WATER FILTER)
فیلترهای آب را میتوان در دستگاه اسپرسوساز شما نصب کرد تا رسوب را کاهش دهد و از تأثیر مواد معدنی موجود در آب بر طعم نوشیدنی جلوگیری کند. این امر به ویژه در هنگام استفاده از دستگاههای متصل به آب شهری بسیار مهم است، اگرچه ما فیلتر آب را برای اکثر دستگاههای اسپرسوساز توصیه میکنیم. چرا که فیلترها راهی آسان برای افزایش طول عمر دستگاه شما بوده و با توجه به اهمیت دستگاه اسپرسو ساز صنعتی در کسب و کار شما، سرمایه گذاری بدی نیست.
صفحه لمسی (TOUCH SCREEN)
احتمالاً از قبل با صفحه نمایش لمسی آشنا هستید، زیرا این روزها بیشتر مردم تلفن هوشمند دارند. امروزه صفحه نمایشهای لمسی به دلیل کاربر پسند بودن و ظاهر تمیز خود مشهور هستند و از همین روی جای خود را در اکثر لوازم برقی نیز باز کردهاند. چیزی که شاید نمیدانستید این است که برخی از دستگاههای اسپرسوساز رده بالا را میتوان از طریق پنلهای صفحه نمایش لمسی نیز کنترل کرد. این عناصر طراحی محبوب به ویژه در انواع اسپرسو ساز صنعتی سوپر اتوماتیک و دانه به فنجان رایج هستند. هرچند این ویژگی چندان کلیدی نیست، اما اگر به دنبال ظاهر خاصی هستید یا صرفاً میخواهید ماشینی را داشته باشید که کار کردن با آن راحتتر باشد، این ممکن است برای شما مهم باشد.
آسیاب (GRINDER)
از آسیاب برای خرد کردن دانههای قهوه به تفالههایی استفاده میشود که میتوان با آن قهوه مورد نظر خود را دم کرد. البته به طور معمول، آسیاب قهوه دستگاههای مستقلی هستند که در کنار دستگاه اسپرسوساز قابل خریداری هستند. با این حال، در برخی مدلهای اسپرسوساز ممکن است دارای یک آسیاب داخلی باشد و تمامی فرایند آسیاب و تهیه قهوه بر روی یک دستگاه انجام شود.
اغلب در دستگاههای اسپرسوساز فوق خودکار دانه به فنجان چنین ساختاری را خواهید!
قیف (HOPPER)
جایی که آسیاب وجود دارد، معمولاً یک قیف نیز وجود دارد! قیفها محفظههایی هستند که دانههای کامل قهوه را قبل از ریختن آنها در آسیاب برای پودر شدن، در خود نگهداری میکنند. پس اگر دستگاه اسپرسو ساز صنعتی شما یک آسیاب داخلی دارد، احتمالاً قیفی هم در کنار آن تعبیه شده که ممکن است از یک یا چند عدد برای نگهداری قهوههای مختلف متغیر باشد.
لوازم جانبی دستگاه اسپرسو ساز
اگر بهترین قیمت اسپرسو ساز صنعتی را پرداخت کردهاید و همچنان به اندازه کافی کاپوچینو یا لاته خوش مزه مد نظر خود را ندارید، شاید لوازم جانبی زیر بتواند کمک کننده باشد. در واقع هر روزه تجهیزات کافی شاپ جدیدی به این حوزه اضافه میشود تا به بهبود کیفیت محصول نهایی کمک کنند.
پورتا فیلتر (PORTAFILTER)
یکی از مهمترین لوازم جانبی برای قهوه ساز، پورتا فیلتر شماست. به همین دلیل انواع مختلفی از پورتا فیلترها برای نیازهای گوناگون کافه طراحی شدهاند که از جمله آنها می توان به پرتا فیلترهای بدون کف، تحت فشار و بدون فشار اشاره کرد.
تمپر (TAMPER)
تمپر یکی دیگر از لوازم جانبی است که ارزش توجه شما را دارد. البته بسیاری از انواع اسپرسو ساز صنعتی با تمپر عرضه میشوند، اما اگر دستگاه شما اینطور نیست، باید یکی را خریداری کنید. تمپرها این امکان را میدهد که اسپرسو را به طور یکنواخت استخراج کرده و تفالههای قهوه را با دقت بیشتری در فیلتر پورت خود بسته بندی کنید.
پارچ شیر و دماسنج
پارچ شیر و دماسنج از دیگر لوازم جانبی هستند که شاید بخواهید در کنار لوازم قهوه ساز خود داشته باشید. این محصول نیز مانند تمپرها همراه برخی از دستگاههای اسپرسوساز تجاری عرضه میشوند. اما اگر دستگاه شما فاقد آن است باید یکی را جداگانه خریداری کرده تا بتوان با خیال راحت شیر را کف کرد. از طرف دیگر، یک دماسنج کمک میکند دمای شیر را هنگام بخار دادن یا کف کردن کنترل کرده و به این شکل محدوده دمایی ایده آل شیر را بیابید.
سینیهای زهکشی و چکه زنی
تقریباً هر دستگاه اسپرسوسازی دارای یک سینی تخلیه است که در زیر سر گروپ قرار دارد. به این ترتیب هر زمان که از سر گروپ مقداری اسپرسو ریخته شود، سینی قطرهای آن را جمع آوری کرده و مایع را از محل کار دور کند. مزیت اصلی تهیه یک سینی این است که اطراف دستگاه اسپرسو ساز صنعتی را تمیز نگه داشته و دیگر نیازی به نگرانی در مورد کثیفیها و تمیز کرد آن ندارید.
سر گروپ (GROUP HEADS)
ظرفیت خروجی دستگاه اسپرسوساز شما مستقیماً تحت تأثیر تعداد سر گروپ آن قرار دارد. در حقیقت سر گروپ همان چیزی است که اسپرسوی دم شده از آن بیرون میآید و طیف وسیعی از مدلهای آن بسته به نوع دستگاه به صورت تک گروپ، دو گروپ، سه گروپ و حتی چهار گروپ ساخته شده است. توجه داشته باشید که مدلهای تک گروپ محدودیت بیشتری داشته و عموماً برای کاربران خانگی یا شرکتها پیشنهاد میشود. در مقابل مدلهای دیگر با تعداد بیشتر سرگروپ مناسب کافی شاپ و کافه رستورانها بوده و از همین حیض قیمت اسپرسو ساز صنعتی نیز افزایش پیدا میکند.