در این مقاله سعی شده تا طرز کار دستگاه خمیرگیر شرح داده شود ،ماده اصلی تولید انواع نان ها و کیک ها خمیر است، در زمان های قدیم برای درست کردن خمیر از مواد افزودنی، نمک و آب استفاده میشود که تهیه خمیر بسیار زمان بر بوده و باعث ورود آلودگی و میکروب به مواد اولیه خمیر میشده و اکثرا با دست ورز داده میشد.
اما با پیشرفت تکنولوژی انواع دستگاه های خمیرگیر تولید شده که دستورالعمل های بهداشتی نیز رعایت میشود و سرعت و کیفیت تولید خمیر افزایش یافته است، اکنون دیگر بدون دخالت دست و با رعایت کامل نکات بهداشتی میتوان خمیر درست کرد.
خمیرگیر نه تنها در نانوایی و قنادی ها کاربرد دارد بلکه استفاده صنعتی نیز دارد و در کارخانجات و کارگاه ها برای تولید انواع مواد غذایی استفاده میشود.و با استفاده از دستگاه خمیر گیر میتوانید در نیروی انسانی و وقت خود صرفه جویی نمایید. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع خمیرگیرها و کاربردهای آنها آشنا کنیم.
دستگاه خمیرگیر
خمیرگیر دستگاهی است که برای تهیه و هم زدن انواع خمیر مورد استفاده قرار می گیرد، این دستگاه علاوه بر مخلوط کردن و هم زدن خمیربه عنوان میکسر برای هم زدن گوشت و سایر مواد غذایی استفاده میشود.
این دستگاه از مهمترین تجهیزات قنادی ها و نانوایی ها است و دارای یک دیگ و یا پاتیل برای ریختن آب، آرد و سایر مواد در آن و یک چنگک برای هم زدن خمیراست.
دستگاه خمیرگیر برای مصارف خانگی، نیمه صنعتی و یا صنعتی به کار می رود و در دو جنس آلومینیوم و استیل در اندازه های 5 تا 240 کیلویی تولید شده است، ورقه هایی که در دستگاه خمیرگیر به کار رفته است از جنس استنلس استیل بوده و در برابر خط و خش و ضربه مقاوم هستند و ضد زنگ می باشند.
برق مورد استفاده در دستگاه خمیرگیر به دو شکل تک فاز و سه فاز است و این دستگاه سرعت تهیه خمیر را در نانوایی ها، قنادی ها، شیرینی پزی ها و … بهبود بخشیده و بسیار کاربردی است.
بررسی انواع مختلف دستگاه خمیرگیر
انواع دستگاه خمیرگیر با توجه به نوع استفاده، حجم خمیر و کاربرد میتوانند در ابعاد و اندازه های مختلف تقسیم شوند، اما اصلی ترین معیار برای انتخاب دستگاه خمیرگیر بر اساس قابلیت تحمل وزن دستگاه هاست.
علاوه بر موارد گفته شده دستگاه های خمیرگیر دو مدل دیگ باز و بسته دارند که از جنس استیل می باشند و به راحتی قابل شستشو هستند.
انواع دستگاه خمیرگیر با توجه به کاربرد، نوع استفاده و حجم خمیری که میتوانند تولید کنند در اندازهها و ابعاد مختلف وجود دارند و به انواع گوناگون تقسیم میشوند. اما به طور کلی اصلی ترین معیار سنجش و انتخاب دستگاه خمیر گیر بر اساس قابلیت تحمل وزن این دستگاه هاست. علاوه بر این، دستگاههای خمیر گیر در دو مدل دیگ (پاتیل) باز یا بسته نیز تولید میشوند که جنس آنها از استیل با کیفیت بوده و به راحتی قابل شستوشو هستند.
انواع و طرز کار دستگاه خمیرگیر
دستگاه خمیرگیر خانگی
برای تهیه خمیر در حجم کمتراز دستگاه خمیرگیر خانگی استفاده میشود، کوچکترین دستگاه خمیرگیر خانگی (8 کیلویی)، طول 50 سانتی متر، عرض 40 سانتی متر و ارتفاع 70 سانتی متر دارد و برای مصارف خانگی،نانوایی ها و شیرینی پزی ها به کار می رود.
این دستگاه دارای قدرت موتور 0.5 تا 3 اسب بخار است دستگاه خمیرگیر برای تهیه نان خانگی و ظرفیت های کم مناسب است، این دستگاه برق کمی مصرف می کند و در دو مدل رومیزی و قابل حمل تولید شده است.
دستگاه خمیرگیرصنعتی
دستگاه خمیرگیر صنعتی برای حجم های بالای خمیر و وزن 60 کیلویی، 120 کیلویی، 180 کیلویی و 240 کیلویی استفاده میشود، این دستگاه دارای موتور قدرتمند 50 هرتز تک فاز با دور موتور 1440 دور در دقیقه است و در زمان مناسب خمیر باکیفیت تولید می کند.
برای طراحی دستگاه های خمیرگیر تنها وزن آرد ملاک نیست بلکه حجم و وزن آب نیز در نظر گرفته میشود، برخی از خمیرگیر ها نیز بر اساس نحوه عملکرد و کاربرد دسته بندی می شوند مانند:
دستگاه خمیرگیر اسپسرال
خمیر گیر اسپسرال سکس از مدرن ترین دستگاه خمیرگیر می باشد.این دستگاه به وسیله یک میله مارپیچ خمیر را هم می زند و در آن کاسه فلزی و میله همزن به طور دورانی می چرخند و جریان مخلوط کردن خمیر را به طور ملایم انجام میدهد..و شرایط بسیار مناسب آن برای مخمر یکی از مهم ترین ویژگی های آن می باشد.
دستگاه خمیرگیر نانوایی
این دستگاه دارای یک دیگ فلزی و یک چنگک برای هم زدن خمیر است و به صورت اریب، دسته مخلوط کننده داخل دیگ فلزی قرار می گیرد.
دستگاه خمیرگیر ساده
در این دستگاه دیگ فلزی حرکتی از خود ندارد و فقط چنگک بر روی خمیر داخل کاسه شروع به چرخیدن می کند.
دستگاه میکسر سیاره ای
این دستگاه یک کاسه ثابت و استوانه ای شکل دارد و چنگک آن به صورت عمودی با دو حرکت دایره ای در داخل کاسه حرکت می کند، این دستگاه به دستگاه خمیرگیر قنادی نیز معروف است.این دستگاه خمیرگیر چند سرعت سطح دارد.که شامل سطح پایین،سطح میانی و سطح بالا می باشد.
ویژگی های کلی دستگاه خمیر گیر
دستگاه خمیر کن امروزه از اساسی ترین لوازم نانوایی و قنادی است. متشکل است از: یک پاتیل (دیگ) جهت ریختن ترکیبات مانند آب و آرد و یک هم زن (چنگک) برای مخلوط کردن مواد باهم و تولید خمیر.
این دستگاه در انواع خانگی، نیمه صنعتی و صنعتی ساخته و عرضه می شود و دارای ظرفیت تولید ۵- ۲۴۰ کیلوگرم می باشد. جنس این دستگاه نیز از آلومینیوم و استیل می باشد. ورقه هایی که برای ساخت این دستگاه استفاده می شوند از جنس استیل ضد زنگ هستند و مقاوم به زنگ زدگی، خط و خش و ضربه می باشند. مصرف برق دستگاه نیز به صورت ۱ فاز و ۳ فاز است.
نحوه استفاده از دستگاه های خمیر گیر
همانطور که گفته شد دستگاه های خمیر گیر در انواع، اندازه ها و ظرفیت های مختلف ساخته می شوند. با این حال در انواع مختلف مدل ها، دارای نحوه عمل مشابهی می باشند. برای استفاده از این دستگاه ها تنها لازم است با توجه به ظرفیت آن، مواد لازم را در نسبت های مشخص درون دیگ بریزید. سپس با فشردن دکمه روشن کردن دستگاه در حداقل زمان ممکن خمیر با کیفیت بالا را تحویل بگیرید.
دستگاه های خمیر گیر در چه جاهایی استفاده دارند؟
قنادی ها و نانوایی ها، فست فود ها، کترینگ های خانگی، پیتزا فروشی ها، رستوران ها و…
دستگاه خمیر گیر چه استفاده ای دارد؟
برای تولید خمیر با سرعت بالا و ظرفیت های بالا استفاده دارد. از این دستگاه هم چنین می توان در دیگر صنایع به عنوان هم زن (میکسر) گوشت، انواع معجون ها و بستنی ها و… استفاده نمود.
دستگاه خمیر گیر دارای چه انواعی است؟
براساس وزن و گنجایش تولید دارای دو نوع است: صنعتی و خانگی
براساس نحوه کاربرد دستگاه خمیر گیر چه انواعی دارد؟
دستگاه های خمیر گیر اسپیرال، ساده، نانوایی و سیاره ای
نتیجه گیری
دستگاه های خمیرگیر سرعت تهیه خمیر و کیفیت آن را بالا می برند به همین دلیل لازمه هر نانوایی و رستوران و کارگاهی هستند که به کیفیت اهمیت می دهند، دستگاه های آریا تجهیزات در راستای حفظ کیفیت و آسودگی خیال مشتریان همراه محصول گارانتی ارسال می کند، در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و راهنمای خرید دستگاه خمیرگیر با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.